Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Georgikon Campus, Keszthely

Élettani és Takarmányozástani Intézet

Takarmányozástani és Takarmányozás-élettani Tanszék

Élelmiszer és Takarmányanalitikai Laboratorium


Főoldal
Munkatársak
Oktatott tárgyak
Kutatás
Pályázatok
Szolgáltatások
Dolgozat témák
Kapcsolódó linkek
Szerkesztő

 

 

 

 

 

 

Bemutatkozás

A laboratórium tevékenysége a szolgáltatás jellegű takarmányanalitikai vizsgálatokon túl kiterjed a Georgikon Karon futó állattartási, környezettudományi, takarmányozási, növénytermesztési célú kutatómunkában való közreműködésre.

 

Laboratóriumunkban szabvány szerint az alábbi nedves kémiai berendezésekkel vizsgáljuk a kísérletekből, valamint a külső megrendelésekből származó alapanyag és keverék takarmány mintákat. A nyersfehérje tartalmat a Foss által kifejlsztett Kjeltec 8400 analizátorral határozzuk meg. A nyerszsír mérése a Foss Soxtec 2055 automata berendezéssel történik. A rostösszetétel (nyersrost, ADF, NDF, ADL rost) meghatározását FC 221 FiberCap rendszerrel végezzük. A teljes aminosav garnitúra feltérképezésére az INGOS AAA 400 műszert használjuk.

 

A nagyműszeres háttér lehetőséget biztosít makro- és mikroelemek vizsgálataira az atomabszorpciós spektrometria elve alapján PerkinElmer PinAcle900T készülékkel. Továbbá a különböző mikotoxinok meghatározását PerkinElmer által forgalmazott nagynyomású folyadékkromatográfiás(HPLC) készülékkel végezzük.

 

Mindezek mellett rendelkezünk NABEL DET 6500 automata tojásanalizátor készülékkel, mellyel a tojások súlyát, a tojáshéj vastagságát, törésszilárdságát, a tojásfehérje és sárgája számos fizikai paramétereit tudjuk elemezni.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által engedélyezett vizsgálatok (90/2014/Lab/NÉBIH)

A vizsgált termék/anyag: Tápok és alapanyagaik

A vizsgált/mért jellemzők:

  • Érzékszervi vizsgálat (küllem, szín, szag)

  • Nedvességtartalom

  • Nyersfehérje

  • Nyerszsír

  • Nyersrost

  • Nyershamu

  • Kalcium, Foszfor, Nátrium, Kálium, Magnézium, Vas, Mangán, Réz, Cink

  • Keményítőtartalom

  • Emészthető fehérje

  • Mikotoxinok [ F-2 toxin (Zearalenon), T-2 toxin, DON, Ochratoxin A, Aflatoxin B1, Fumonisin B1 ]

  • Zsírsav összetétel

  • NE, DE, ME, -számított energia (a szükséges paraméterek ismeretében)

  • Rost összetétel: NDF, ADF, ADL egyenként

  • Teljes aminosav garnitúra (triptofán nélkül) 

Megrendelő

Takarmányanalitikai laboratórium munkatársai

Név

Beosztás Telefonmellék E-mail
Bódi Bianka tanszéki mérnök 5113, 5124 bodi.biankaa@gmail.com
Czudarhelyi Anna üzemviteli alkalmazott 5113, 5124 annaczudarhelyi@gmail.com
Magyar László üzemviteli alkalmazott 5113, 5124 magyarkeramia@freemail.hu
Péterné Farkas Eszter tudományos segédmunkatárs 5113, 5338 farkas.eszter@georgikon.hu
Wágner László CSc egyetemi docens 5113, 5124, 5339 wagner@georgikon.hu

 

bioinnovacios kozpont