Kertészeti Tanszék által nemesített
gyümölcs-, szőlő- és zöldségfajták


[ Kertészeti Tanszék ] [ Gyümölcs ] [ Zöldség ] [ Szőlő ]


Gyümölcsfajták

Letölthető szórólap

Springold - Őszibarack
Julian
- Őszibarack
Early Readhaven
- Őszibarack

 

Szőlőfajták

       Letölthető szórólap   

Nektár
Cserszegi Fűszeres
Piros Chasselas K.18
Nemes Olasz Rizling
Rizlingsziváni K.3
Fehér Chasselas K.16

Zöldségfajták

       Letölthető szórólap

Botond -Étkezési paprika
Csipke - Étkezési paprika
Belecskai Zöldpaprika - Étkezési paprika
Rezisztens Keszthelyi - Étkezési paprika
Piknik - Étkezési paprika
Sirály - Zöldbab
Sugár - Zöldbab
Talizmán - Bab
Keszthelyi Hengeres - Sárgarépa
Balaton Zöld - Fejessaláta
Szandra - Fejessaláta
Keszthelyi Nyári - Fejessaláta
Keszthelyi Csokros - Salotta hagyma
Keszthelyi Csillag - Salotta hagyma


Gyümölcsfajták

EARLY REDHAVEN
Őszibarack (Persica vulgaris Mill.)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1987.

Származása: USA, a Redhaven változata

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Fája középerős növekedésű. Július 20-a körül érik. Gyümölcse kissé megnyúlt gömb, 50-60 mm átmérőjű, 98 g-os, a gyümölcs húsa sárga, pirossal csíkozott, bemosott, fél-magvaváló.

Gazdasági értéke: Gyümölcsének egyéb minőségi tulajdonságát tekintve (alak, fedőszín, húsállomány), a Dixiredtől elmarad, termőképességben és termésbiztonságban viszont lényegesen felülmúlja azt. Franciaországban és Olaszországban a Dixired helyettesítésére telepítik. Fogyasztási minősége jó.

Termesztési javaslat: Kiválóan alkalmazkodó, igazi "kozmopolita fajta", nem igényes, de tápanyag- és vízellátására, terhelésére ügyelni kell. Az egész országban termesztésre érdemes.


JULIAN
Őszibarack (Persica vulgaris Mill.)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1965.

Származása: Miller Cling szabadbeporzású magonca

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon
Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Fája erős növekedésű, virága harang. Gyümölcse nagy, alig lapított gömb alakú, kissé részaránytalan, húsa sárga, tömött, bőlevű, teljes érésben magvaváló, ízletes. Rendszeresen bőven terem, éretten sem hullik, tartható a fán.

Gazdasági értéke: Rendszeresen és bőven terem, termőképességben felülmúlja a Sunbeam fajtát is.

Termesztési javaslat: Ritkítás nélkül termesztésre is megfelelő méretű gyümölcsöt hoz. Középkései érése miatt felhasználható a konzervipar számára.


SPRINGOLD
Őszibarack (Persica vulgaris Mill.)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1981.

Származása: USA, Georgia Államában állították elő, egyik szülője a Springtime

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Június végén - július elején érik a Mayflowerrel egyidőben. Gyümölcse kicsi, kissé megnyúlt, tetszetős színeződésű, húsa sárga, pirosas erezetű, tömött de olvadó, íze jellegtelen, fája erős növekedésű.

Gazdasági értéke: A külföldi adatok szerint kiváló termőképességű, jó termésbiztonságú, nálunk is ígéretesnek bizonyult. Gyümölcsének gyengébb minőségét a nyitott magvú gyümölcsök nagy arányát nagyon korai érése ellenyúlyozza.

Termesztési javaslat: A hazánkban termesztésre érdemes sárgahúsú fajták közül a legkorábbi. Házikerti telepítését feltétlenül javasoljuk.


Szőlőfajták

NEKTÁR
Szőlő (Vitis vinifera)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1994.

Származása: Judit x Cserszegi fűszeres keresztezés

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Tőkéje középerős, laza lombozatú. Fürtje középnagy, ágas, közepesen tömött. Fürt átlagtömege 180-200 g. Bogyói kicsik, majdnem gömbölyűek, 14,5 x 15 mm nagyságúak, sárgás-bronzos színűek, pontozottak, kellemes muskotályos ízűek.

Gazdasági értéke: Termőképessége jó, szálvesszős metszést igényel, mert az alsó 2. - 3. rügye kevés termést hoz. Jó cukorképző, 18-20 mustfokra biztonságosan beérik. Korai érésű fajta, szeptember első felében már szüretelhető. Az évjáratok többségében egy hónapig is a tőkén tartható, töppedésre hajlamos. Téli fagyokkal szembeni ellenállósága jó, a mínusz 18 - 19 oC-os lehűlést még károsodás nélkül tűri. Botrytis ellenállósága kitűnő. Peronoszpóra, lisztharmat érzékenysége közepes. Késői fakadású.

Bora jellegzetes karakterű, intenzív, aromás, fűszeres-muskotályos illatú. Savas, harmonikus, testes elegáns bort adó szőlőfajta. Töppedt, vagy aszúsodott terméséből különleges minőségű bor készíthető.

Termesztési javaslat: Mivel a vesszők alsó rügyei kevésbé termékenyek, szálvesszős metszést ajánlunk. A termesztésére az ernyő vagy egyesfüggöny művelésmód a legmegfelelőbb. Korai érése, jó cukorképzése miatt a hűvösebb éghajlatú területeken is megfelelő, jó minőségű termést adó fajta.


CSERSZEGI FŰSZERES
Szőlő (Vitis vinifera)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1982

Származása: Irsai Olivér x Tramini keresztezés

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Tőkéje közepes növekedésű, viszonylag kevés hajtást nevel, hónaljhajtás képzésére hajlamos. Fürtje közepesen tömött, vállas, átlagtömege 150 g. Bogyói kicsik, gömbölyűek, 14 x 14 mm nagyságúak, borostyánszínűek, lédúsak, élénk savúak, kellemes fűszeres ízűek.

Gazdasági értéke: Bőtermő fajta, rövidcsapos metszés mellett is bőven terem. Szeptember második felében érik, jó cukorképző, 17-20 mustfokra a hidegebb termőtájakon is beérik. A téli fagyokkal szemben a -20 oC-os lehűlést még károsodás nélkül tűri. Az ország legjobb téltűrő fajtáinak egyike. Peronoszpóra, lisztharmat ellenállósága jó. Szárazságra és levélatkára érzékeny. Bora rendszerint savas, kemény karakterű, fűszeres ízű, illat-és zamatanyagokban gazdag.

Termesztési javaslat: Középkötött, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású területekre ajánljuk. Fagytűrőképessége miatt a hidegebb termőtájakon is biztonságosan termeszthető. Megfelelő metszés (5-7 rügy/m3) és tápanyag-utánpótlás mellett 12-15 t/ha terméshozamra képes. Generatív típusú fajta, túlterhelni nem szabad.


PIROS CHASSELAS K.18
Szőlő (Vitis vinifera)

Államilamilag elismert fajta, elismerés éve: 1990.

Származása: A Chasselas fajtacsoportból szelektált klónfajta

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: A Chasselas rouge fajta erősebb növekedésű, nagyobb termést és jobb minőséget adó klónja. Fürtje középnagy, vagy nagy, vállas, közepesen tömött. Fürt átlagtömege 160-200 g. Bogyói középnagyok, majdnem gömbölyűek, 17,5 x 18 mm nagyságúak, rózsaszínűek, túlérésben kékes árnyalatúak, lédúsak, ropogósak, kellemes semleges ízűek.

Gazdasági értéke: Téli fagyokkal szembeni ellenállóképessége a csemegeszőlőkhöz viszonyítva igen jó, a -17 - 18 oC-os téli lehűlést tűri, késői fakadása miatt az áprilisi fagyokat még károsodás nélkül átvészeli. Peronoszpóra és lisztharmat érzékenysége az alapfajtához hasonló, a botrytissel szemben ellenállóbb. Termékenysége igen jó. Rövidcsapos metszés mellett is bőven terem. Szeptember első felében érik. Az alapfajtánál 30-40 %-kal többet terem, fürtje, bogyója nagyobb, sötétebb színű, ropogósabb, kellemesebb ízű, jobban szállítható. Termése csemegeszőlőként fogyasztható, de bornak is feldolgozható. Bora kellemes ízű, harmonikus asztali bor, jó pezsgő alapanyag.

Termesztési javaslat: Generatív típusa miatt rövidcsapos metszésben kell részesíteni. Telepítését jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajokra ajánljuk.


NEMES OLASZ RIZLING
Szőlő (Vitis vinifera)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1969.

Származása: Az Olasz rizling fajta pluszvariáns biotípusa, klónja

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Az Olasz rizling erősebb növekedésű, nagyobb termést, jobb minőséget adó klónja. Fürtje kicsi vagy középnagy, tömött, gyakran mellékfürtöt nevel. Fürttömege az alapfajtáénál nagyobb 130-150 g. Bogyói kicsik, 14 x 14 mm nagyságúak, sárgászöldek, lédúsak, édesek, kellemes semleges ízűek.

Gazdasági értéke: Rügyeinek termékenysége jó, rövidcsapos metszés mellett is bőven terem. Az alapfajtánál 20-25 %-kal nagyobb termést adó klón. Későn fakad, az áprilisi fagyokat jól átvészeli. Virága minden évben jól termékenyül. Október közepén szüretelhető, 12-15 t/ha termés elérésére képes. Bora az alapfajtánál illat- és zamatanyagokban gazdagabb asztali vagy tájbor, késői szüret esetén túlérett szőlőjéből különleges minőségű bor készíthető.

Termesztési javaslat: Késői érése miatt csak meleg fekvésekben szabad telepíteni. Generatív típusú klón, túlterhelni nem szabad, a kordonművelés és a rövidcsapos metszésmód ajánlható.

Szubklónjai: A Nemes olasz rizling klónfajtát tovább szelektáltuk, két korábban érő, jobb cukortartalmú, illat- és zamatanyagokban gazdagabb bort adó szubklónját az Olasz rizling G.K.18-ast és G.K.37-est az elmúlt években fajtaminősítésre bejelentettük. Szaporításukat, központi és üzemi törzsszőlőinek a kialakítását megkezdtük.


RIZLINGSZILVÁNI K.3
Szőlő (Vitis vinifera)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1992

Származása: Rizlingszilváni fajtából szelektált klón

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: A Rizlingszilváni erősebb növekedésű, nagyobb termést és jobb minőséget adó klónja. Tőkéje erős növekedésű, közepes számú elterülő hajtást nevel. Fürtje középnagy, vállas vagy hengeres, közepesen tömött. Fürt átlagtömege 140 x 160 g. Bogyói középnagyok, kissé megnyúltak, 15,5 x 14,5 mm nagyságúak, kellemes semleges ízűek.

Gazdasági értéke: Téli fagyokkal szembeni ellenállósága közepes, a mínusz 17-18 oC-os téli lehűlés a rügyekben már károsodást idéz elő. Botrytis ellenállósága az alapfajtánál jobb. Termékenysége jó, rövidcsapos metszés mellett bőven terem. Jó cukorképző, 17-18 mustfokra a legtöbb évben beérik. Bora rendszerint lágy, de az alapfajtánál savasabb, illat- és zamatanyagokban gazdag kellemes asztali vagy tájbor.

Termesztési javaslat: Az alapfajtához hasonlóan bora korán érik, féléves korban eléri fejlődése tetőfokát, reduktív borkezelést igényel. Botrytis érzékenysége miatt a telepítését körültekintően megválasztott szellős fekvésbe ajánljuk.


FEHÉR CHASSELAS K.16
Szőlő (Vitis vinifera)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1990

Származása: A Chasselas fajtacsoportból szelektált klónfajta

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: A Chasselas blanc fajta erősebb növekedésű, nagyobb termést és jobb minőséget adó klónja. Fürtje középnagy, többnyire vállas, közepesen tömött. Fürt átlagtömege 170-190 g. Bogyói középnagyok, gömbölyűek vagy kissé megnyúltak, 17,5 - 17,0 mm nagyságúak, zöldessárgák, napos oldalon rozsdafoltosak, lédúsak, ropogósak, kellemes semleges ízűek, finom savtartalmúak.

Gazdasági értéke: Termékenysége igen jó. Rövidcsapos metszés mellett is bőven terem. Szeptember közepén érik. Az alapfajtánál 25-30 %-kal többet terem, jobb cukorképző, 15-16 mustfokra minden évben beérik. Fürtje az alapfajtánál nagyobb, jól szállítható, bogyója nagy, ropogós, kellemes semleges ízű. Téli fagyokkal szembeni ellenállóképessége jó, a -17 - 18 oC-os lehűléseket még nagyobb károsodás nélkül tűri. Késői fakadása miatt a tavaszi fagyokat jól átvészeli. Termése csemegeszőlőként fogyasztható, de bornak is feldolgozható. Bora az alapfajtánál savasabb, harmonikusabb, kellemes ízű asztali bor, kiváló pezsgő alapanyag.

Termesztési javaslat: Bőtermősége miatt rövidcsapos metszése ajánlott. Telepítését jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajokra javasoljuk.


Zöldségfajták

BOTOND
Étkezési paprika (Capsicum annuum L.)

Állami elismerés éve: 1994.

Származása: 272. Hatvani típusú törzs x Csipke

Nemesítők: Dr. Kovács János, Dr. Horváth József, Dr. Kovács János ifj., Uzsoki Béláné

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Bokrai középerős növekedésűek, hajtatásban 50-70 cm-re megnövők, az ízközök közepesen hosszúak. Folytonnövő, termése csüngő állású, világoszöld színű, csípős, kerek keresztmetszetű, sima felületű. A bogyórekeszek száma kettő. Bordázottság nincs, vagy nagyon csekély mértékű. Tenyészideje 110-120 nap.

Gazdasági értéke: A fajta rezisztens a dohány mozaik vírusra és toleráns az alternáriás magházpenész betegséggel szemben. Termés mennyisége és minősége meghaladja a Hatvani fajtáét.

Termesztési javaslat: A hajtatás második szakaszában, az F1 hibridek után célszerű indítani. Fűtött hajtatás esetén januári vetés, hideg vagy részfűtéses hajtatás esetén februári vetés, áprilisi kiültetés javasolt. Nyári termesztését nem javasoljuk, de őszi termesztésből jó savanyúság - hordós paprika - készíthető.


CSIPKE
Étkezési paprika (Capsicum annuum L.)

Állami elismerés éve:1984.

Származása: Florida giant x Kovácsházi hajtatási

Nemesítők: Dr. Kovács János, Uzsoki Béláné, Dr. Horváth József

Fajtajogosult (képviselő: Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Erős növekedésű bokrai hajtatásban 60-100 cm-re megnőnek. Enyhén csípős, hosszú, halványzöld kosszarvú típusú a termése. A bogyók hossza eléri, esetenként meghaladja a 20 cm-t.

Gazdasági értéke: Késői hajtatásban, sőt szabadföldön is termeszthető, más fajtáknál jobban tűri a meszes talajokat. Viszonylagos szárazságtűrése a külterületek, szőlőhegyek részére is alkalmassá teszi. Hordós savanyítás céljára közkedvelt. A fajta rezisztens a dohány mozaik vírussal szemben.

Termesztési javaslat: Tenyészterülete hajtatásban 60 x 90 cm. Termesztése a legkorábbi csípős hegyes paprika hibridek után indítható, januári magvetésből február végén, március elején kiültethető. Elviseli a fűtetlen fóliasátorban történő termesztést, ebben az esetben elég februárban vetni, majd április közepén kiültetni.


BELECSKAI ZÖLDPAPRIKA
Étkezési paprika (Capsicum annuum L.)

Állami elismerés éve: 1994.

Származása: Tájfajtából szelekcióval előállított fajta

Nemesítők: Dr. Kovács János, Schä ffer Konrád, Uzsoki Béláné

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Folytonnövő, középkorai hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas. Zöld, tompakúpos vastaghúsú, csípős bogyójú fajta.

Gazdasági értéke: Friss fogyasztásra és elsősorban lecsópaprikának kiválóan alkalmas. Dohány mozaik vírussal szemben toleráns.

Termesztési javaslat: Folytonnövő bokrai a csípős hegyes típusok után a középkorai hajtatásban helyezhetők el. Erre a célra a januári magvetés és a márciusi kiültetés javasolt. Elterjedt a hideghajtatásban is, ahol februári magvetésből április közepén ültetjük fóliasátorba. Tenyészterülete 60 x 20 cm. Hajtatásban az erősebb növekedés miatt az ágak felkötözése indokolt lehet. Egyes területeken - ahol a csípős étkezési paprika iránt piaci igény van - szabadföldön is elterjedt. Itt a magasan elhelyezkedő bogyók miatt célszerű a töveket kissé feltölteni az eldőlés veszélyének csökkentésére.


REZISZTENS KESZTHELYI
Étkezési paprika (Capsicum annuum L.)

Állami elismerés éve: 1989.

Származása: [Keystone resistant x Cecei BC-5] x Keszthelyi fehér

Nemesítők: Dr. Kovács János, Uzsoki Béláné, Dr. Horváth József, Dr. Andrásfalvy András, Dr. Zatykó Lajos

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Folytonnövő, szabadföldi termesztésre alkalmas, csípmentes, fehér, tompakúpos, vastaghúsú bogyójú fajta. Érett termése cinóbervörös

Gazdasági értéke: A fajta rezisztens a dohány mozaik vírussal szemben. Friss fogyasztásra és tartósítóipari feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Termesztési javaslat: Szabadföldi tömegtermesztésre alkalmas fajta. Március közepén végzett magvetés - fóliasátorban - majd május közepén történő kipalántázás a termesztésben kialakult technológia. 60 cm-es sortávolság és 18-20 cm-es tőtávolság kialakítása célszerű, négyzetméterenként 10-11 növénnyel számolva. Piacra érett szép fehér termése július közepén jelentkezik, szedése folyamatos az őszi fagyokig. Négyzetméterenként 0,8-1,2 kg termés várható.


PIKNIK
Étkezési paprika (Capsicum annuum L.)

Állami elismerés éve: 1992.

Származása: Termesztőtájban kiemelt, szelektálással előállított fajta.

Nemesítők: Dr. Kovács János, Dr. Horváth József, Dr. Fischl Géza, Uzsoki Béláné

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Folytonnövő, sötétzöld levélszínű fajta. Bogyói magasabbak, mint a Paradicsomalakú szentesié, simábbak, 3-4 bordájúak és vastag húsúak.

Gazdasági értéke: Rezisztens a dohány mozaik vírussal szemben és toleráns az alternáriás magházpenész betegségre, a jelenleg termesztésben levő fajták közül a legellenállóbb. Korai termésének aránya igen kedvező.

Termesztési javaslat: Szabadföldi tömegtermesztésben március második felében vetjük és május közepén ültetjük ki a palántákat. A bogyók a bokrok felső részén helyezkednek el, ezért a tövek rögzítése talajfeltöltéssel indokolt lehet. Üvegházak, fóliasátrak nyári hasznosítására szintén alkalmas fajta.


SIRÁLY
Zöldbab (Phaseolus vulgaris L.)

Állami elismerés éve: 1985.

Származása: Jutta x Surecrop Stringless Wax

Nemesítők: Dr. Kovács János, Uzsoki Béláné, Dr. Horváth József

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Bokoralakú, kissé felálló szárrészekkel indásodás nélküli zöldbab fajta. Magassága 35-40 cm, ízközeinek hossza 60-100 mm. A hüvely hossza 140 mm, szélessége 10-11 mm, egyenes, egyöntetű, szálkamentes, kissé sötétebb színű. A mag hossza 12 mm, szélessége 5-6 mm, vastagsága 5 mm, színe fehér. Ezermagtömege 300-350 g. Tenyészideje a piaci érettségig 65-70 nap, a biológiai érettségik 100-105 nap.

Gazdasági értéke: Szárazságtűrése és termés bősége jobb az átlagnál. A hüvely kocsonyás szövete igen alkalmassá teszi szeletelt bab előállítására. A fajta rezisztens a bab közönséges mozaikvírussal szemben.

Termesztési javaslat: Főterményként május elejei magvetésből, másodterményként (öntözéssel) júniusi magvetésből indul. A virágzástól számított két hét alatt a hüvely aratható.


SUGÁR
Zöldbab (Phaseolus vulgaris L.)

Állami elismerés éve: 1990.

Származása: 176. törzs x [BO-19 törzs x Jutta]

Nemesítők: Dr. Kovács János, Uzsoki Béláné, Dr. Horváth József, Dr. Velich István

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Bokoralakú, 40-50 cm magasságot elérő, indásodás nélküli zöldbab fajta. A hüvely hossza 120-140 mm, szélessége 10-11 mm, igen intenzí sárga színű. A hüvely alakja egyenes, vagy kissé görbülő, szálkamentes. A mag hossza 13-14 mm, szélessége 7-11 mm, vastagsága 6 mm. Színe fehér, ezermagtömege 320-400 g.

Gazdasági értéke: A hüvelyek intenzív sárga színüket főzés után is megtartják, így konzervipari célokra kiválóan alkalmas. A fajta rezisztens a bab közönséges mozaik vírussal, és toleráns a bab baktériumos paszulyvésszel szemben.

Termesztési javaslat: A magvetés időpontja április vége, május eleje. Tenyészidő piaci érettségig 67-70 nap, teljes érésig 100-110 nap.


TALIZMÁN
Bab (Phaseolus vulgaris L.)

Állami minősítés éve: 1994.

Származása: Tájfajtából szelektálással előállított fajta.

Nemesítők: Dr. Kovács János, Dr. Horváth József, Dr. Kovács János ifj.

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Lilán erezett, tarka, nagymagvú futóbab, 2-3 m-es hajtásokkal. Korán és hosszú ideig virágzó típus. A hüvely 15 cm-nél rövidebb, szélessége 1,4-1,6 cm, keresztmetszete ovális. Alapszíne középzöld, fedőszíne piros-bordó cirmos. A hüvely szálkás. A mag nagy, ovális alakú, barnássárga, fedőszíne bordó-lila cirmos. Ezermagtömege 700-800 g.

Gazdasági értéke: Jó termőképességű, nagy ezermagtömegű fajta. Főzési tulajdonságai lényegesen jobbak az egyéb minősített fajtákénál. A fajta ellenálló a bab közönséges mozaik vírussal szemben.

Termesztési javaslat: Karósbabként, kerítés mellett, uborka háló mellett, vagy kukorica, magasnövésű napraforgó támasztó növény alkalmazásával, április végi magvetéssel, öntözve ad jó termést.


KESZTHELYI HENGERES
Sárgarépa (Daucus carota L.)

Állami minősítés éve: 1976.

Származása: Lange Rote Stumphe ohne Herz fajta szelekciójával előállított fajta.

Nemesítők: Dr. Kovács János, Uzsoki Béláné

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Lombja középmagas, egyenes növekedésű. Gyökere hengeres, tompa végű, külső színe narancsvörös, belső része intenzív vörös, szívrésze kicsi.

Gazdasági értéke: Jó termőképességű, magas karotin és szárazanyagtartalmú fajta. Friss fogyasztásra, és kiváló tárolhatósága miatt téli és tavaszi ellátásra egyaránt alkalmas.

Termesztési javaslat: Házikertek részére kora tavaszi (márciusi) magvetés, amely a nyári ellátást biztosítja. Téli tárolás céljából elegendő a májusi vetés, így nem nőnek túlságosan nagyra a répatestek. Rendszeres lombvédelmi permetezésekkel a téli tárolás lehetősége tovább javítható.


BALATON ZÖLD
Fejessaláta (Lactuca sativa)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1990

Származása: Tájfajta populációból szelektált fajta

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Hosszú tenyészidejű, fényigényes, enyhén hólyagos levelű, középzöld színű fajta. A fej kemény, jól záródó, jól szeletelhető, 300-400 g súlyú. Kedvező körülmények között 30-40 dkg kemény fejet fejleszt. Félárnyékos helyen laza fejet fejleszt. Nyári salátafajta, így tenyészideje hosszú, 55 nap. Biztonságosan termeszthető.

Gazdasági értéke: Betegségekre kevésbé érzékeny, nagy termésbiztonságú, nyári termesztésre alkalmas, szakaszos vetéssel egész évben termeszthető fajta.

Termesztési javaslat: A vetése március elején szabadföldön elvégezhető, palántanevelő ágyban február végén, március első felében vethető. Kedvező sor-és tőtávolság 40 x 30 cm. Víz-és tápigényes.


SZANDRA
Fejessaláta (Lactuca sativa)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1985.

Származása: Tájfajta populációból szelektált fajta

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Hosszú tenyészidejű, "sétáló fényben" is eredményesen termeszthető, középzöld, enyhén hólyagos. A salátafej kemény, jól szeletelhető, házikerti termesztésben is eredményesen termelhető salátafajta. Napközömbös, így magszárat későn fejleszt, mert a salátafej másfél-két hétig "fejen ül".

Gazdasági értéke: Peronoszpóra kivételével a betegségekre kevésbé érzékeny, nyári és őszi termesztésre egyaránt alkalmas a nappal hosszúságára közömbös fajta.

Termesztési javaslat: Víz-és tápigényes. Kiültetéstől a magszárba indulásig 60 napra van szükség. Mélyültetés miatt a fej nagy százalékban csúcsosodik. Tenyészterülete 35 x 30 cm. Hajtatásra a hosszú tenyészideje miatt nem alkalmas.


KESZTHELYI NYÁRI
Fejessaláta (Lactuca sativa)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1982.

Származása: Tájfajta populációból szelektált fajta

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Hosszú tenyészidejű, fényigényes, hólyagos, világoszöld levelű. A fej kemény, felvágva sárgásfehér színű, átlagsúlya 400-500 g. Kiültetéstől a magszárba indulásig 70 napra van szükség. Félárnyékban laza fejet fejleszt.

Gazdasági értéke: Nyári termesztésre alkalmas, egész évben szakaszos vetéssel termeszthető, a nappalhosszúságra közömbös.

Termesztési javaslat: Tenyészterülete 40 x 30 cm. Helybenvetésnél 2 kg/ha, palántanevelésnél 2 - 4 g/m2 vetőmagra van szükség. Egyöntetű állomány tápkockás palántaneveléssel, vagy szabadföldi vetéssel érhető el. A hosszú tenyészidő miatt hajtatásra nem alkalmas. A nagy fejsúly miatt a ha-kénti vágási százalék 80 % felett van.


KESZTHELYI CSOKROS
Salotta hagyma (Allium ascalomicum L.)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1994.

Származása: Tájpopulációból származó fajta

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: A hagymafejek mogyoró vagy zölddió nagyságúak, csepp alakúak, gyengén lila csíkos beütéssel. A lilás csíkozottság a konzervipari készítményben a tartósítószer és a csirátlanítás hatására eltűnik, így kifehéredik.

Gazdasági értéke: Termését gyöngyhagyma pótlására és főzésre, továbbá saláta és savanyúság készítésére lehet használni. Rendkívül bőtermő, egy kiültetett gumó 6-8 sarjgumót is fejleszt. Megfelelő ökológiai viszonyok között a hagymagumók nagyra fejlődnek, ezáltal a termőképessége eléri a csillag fajta hozamát. Beltartalmi értékei közül a cukortartalma 14 % vagy e fölött van, össz szárazanyag tartalma 18 %.

Termesztési javaslat: Magról történő szaporítása nem gazdaságos. Kiültetés (vagy duggatás) tél végén, üzemi termesztésben 60 x 20 + 25 cm sor- és tőtávolságra, vagy 30 x 25 cm térállásra rakjuk el. A következő év május végéig gyenge takarással tárolható.


KESZTHELYI CSILLAG
Salotta hagyma (Allium ascalomicum L.)

Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1994.

Származása: Tájpopulációból származó fajta.

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Növekedésére jellemző a nagy tömeg és a csokrosság. Egy csokorban csillag eloszlásban 5 db 2,5 vagy 3 dkg-os gumót fejleszt. Korai kiültetés esetén június végén szedhető. Lendületes növekedés, gyors gumófejlődés és rövid tenyészidő jellemzi. A páncéllevelek rozsdabarna színűek, kemény és jól záródó. A betegségek ellen, főleg a tárolási betegségek ellen védi a hagyma fogyasztható húsát. A fogyasztható húsrésze enyhén lilás színű.

Gazdasági érték: A hagyma szárazanyag tartalma 18-19 %, cukortartalma 14 %. Tárházat nem igényel, következő év május végéig fészerben is eltárolható. Magas cukor és pektin tartalma miatt ételízesítésre, savanyúság készítésére kiválóan alkalmas. Bőtermő.

Termesztési javaslat: Házikerti termesztésre és üzemi termesztésre is alkalmas.

Szaporítása magról, de jobb eredménnyel termeszthető, ha vegetatív úton hagymafej duggatásával történik. Tenyészterülete házikerti termesztésben 30 x 20 cm, üzemi termesztésben 60 x 25 cm.


Kertészeti Tanszék E-mail a Webmasternak Magyar Honlap
Georgikon Kar Honlap © VE Georgikon Kar Keszthely 1997  

Az oldal utojára frissitve: 2012. 10. 09.