nyomtatható verzió

Lovasiskolánk és környéke madártávlatból

 

A keszthelyi lovasélet és a Georgikon Lovasiskola rövid története

 A keszthelyi lovasélet története közel 400 évet nyúlik vissza. A Keszthely környéki Fenékpusztán már a XVII. században is tartottak lovakat, később a sikeres telivértenyésztés egész Európában híres lett. A telivér ménest Festetics Tasziló telepítette át Berzencéről 1870-ben, valamint itthonról és külföldről a legjobb kancákat vásárolta meg. A Festetics család egyik leghíresebb lova, Brigant a híres pardubicei derby háromszori megnyerésével tette nevét halhatatlanná. A ménes lovai a két világháború között is folytatták sikersorozatukat. A Kastély parkjában található híres galopp pályát Festetics Tasziló az 1920-as évek elején lebontatta és az innen származó kövekből épült fel a keszthelyi Balaton Múzeum. Az egykori lovarda épületét néhány éve felújították, ma egy csodálatos hintógyűjteménynek és a keszthelyi híres lovasemlékeknek ad otthont.

A Festetics család azonban nem csak messze földön elismert lótenyészetével járult hozzá Keszthely lovaséletének fellendítéséhez. Gr. Festetics György 1797-ben megalapította Európa első mezőgazdasági felsőoktatási intézményét a Georgikont, melyben komoly hangsúlyt kapott a lóval, lótenyésztéssel foglalkozó képzés mellett a lovaglás és az idomítás magas szintű oktatása is. Az iskola első lovagló tanára a híres Karl Kegel professzor volt.

A lótenyésztés és a lovasokatás hagyományait a második világháború után az Egyetem tangazdasága vitte tovább, melynek gerincét a keszthelyi Festetics-birtok jelentette. Ebben az időben kezdett kiépülni a jelenlegi lovasiskola is. A tenyésztés felélesztése dán import kancákkal kezdődött, majd az 50-es évektől kezdve nóniusz kancák ügető ménekkel történő párosítása folyt. 1963-ban a bakonypölöskei félvér tenyészet legjobb egyedeivel bővült a lóállomány. 1970-ben a tangazdaság 30 kancából álló állománya alapító oklevelet kapott, a tenyésztés fő célja kiváló sportlovak előállítása volt. 1974-től a baki gazdaság a Keszthelyi Tangazdasággal történt összevonása után lehetővé vált, hogy a Keszthelyen tenyésztett csikók a rádiházi dombokon töltsék első éveiket és ezzel megfelelő izomzatra és szívósságra tegyenek szert. E kapcsoklat a Rádiházi Ménessel egészen a 80-as évek közepéig fennmaradt. A keszthelyi sportló tenyésztésben a múlt század híres ménjei közül többek között, Pálfa Maxim, Ramszesz, Bűvölő, Aldató tették le névjegyüket.

A lovaglási lehetőséget, lovasoktatást a környék fiataljai, valamint az egyetemisták számára már az 50-es, 60-as években is a tangazdaság lovasiskolája jelentette. Számos hazai és külföldi lovas vendéget fogadott a létesítmény. Az idegenforgalom igazi fellendülése az 1970-es évek elején volt. Az istállót renoválták, az épületeket, pályákat felújították, ezzel is növelve az idelátogatók kényelmét. A hazai lovasturizmus virágkorának idején, a 80-as évek elején számos nagysikerű túrán vettek részt a lovarda lovai. E túrák közül a legnépszerűbbek a többnapos Balaton-túrák voltak. A 90-es évek elején mind a lovasturizmusban, mind a lovasiskola életében visszaesés következett be, számos ló és felszerelés eladásra került, a tenyésztés is háttérbe szorult. 1996-ban az Egyetem a lovarda bérbeadására kényszerült, mely a létesítmény állagának további romlását eredményezte.

2003. áprilisától a lovarda újra a Tangazdaság kezelésében áll, ma Georgikon Lovasiskola néven működik. A komoly szakmai munkának és az Egyetem, valamint vendégeink áldozatkész segítségének köszönhetően sikerült a lovardát újra megszépíteni, élettel megtölteni. 2005. márciusában a lovasikola a Magyar Lovas Turisztikai Szövetségtől 3 patkós minősítést kapott. Célunk a megkezdett munka folytatása, a létesítmény további korszerűsítése, hírnevének öregbítése.

Jelenlegi lóállományunk 11 jól belovagolt hazai tenyésztésű kancából és heréltből áll.

A Lovasiskola fő tevékenységi körei közé tartozik karunk hallgatóinak elméleti és gyakorlati oktatása, a Georgikon lovas hagyományainak továbbvitele. Jelenleg az itt tanulók a szakosított lovaglás keretei között ismerkedhetnek meg a lovaglás gyakorlati alapjaival. Az elméleti képzést a „Lótenyésztés”, „Lótakarmányozás és tartástechnológia” és  „Lovasturizmus” című tantárgyaink biztosítják. 2008-tól kezdve pedig a ménesgazda felsőfokú szakképzés keretein belül sajátíthatják el a lovaglás, lótenyésztés elméleti és gyakorlati alapismereteit.

A létesítmény fontos feladata még a lovasoktatás és a lovasturizmus kiszolgálása is. Az utóbbi két évben vendégeink száma jelentősen emelkedett, mely részben a helyi médiákkal kialalkított jó kapcsolatnak, részben az oktatói munkának köszönhető. A lovardában egész évben várjuk a lovagolni vágyókat kezdőtől a haladó szintig. Vendégeink kényelmét fűtött öltöző, kivilágítható lovagló és futószárazó karámok biztosítják. A volt Festetics birtok kiváló tereplovaglási és kocsizási lehetőséget jelent. A nyári hónapok során a gyerekek napközis és bentlakásos lovastáborok keretei között ismerkedhetnek a lovaglással, a lovak ápolásával szerszámozásával, a lovas hagyományokkal, sportokkal egyaránt.

Hallgatóink és a lovagolni vágyó vendégek oktatásán túl céljaink között szerepel egy egész éven át működő gyerek lovas centrum létrehozása, melyben az iskolai időszak során a gyerekek a testnevelés órák, nyári hónapokban a már említett lovastáborok keretei között lovagolhatnak. A közelmúltban megpályáztuk „Az ország legjobb gyereklovardái” címet is. További tevékenységeink között van sportolásra, versenyzésre kedvet érző tehetséges gyekekek, egyetemi hallgatók rajtengedély vizsgára, valamint versenyzésre történő felkészítése, a sportlovas utánpótlás nevelése.

Egy lovasiskola életében kiemelkedő jelentőségű az előbb említetteken túl a város és a környék lovaséletében való aktív részvétel. Lovaink és lovasaink rendszeres résztvevői a keszthelyi és környéki eseményeknek, ott vannak az egyetemisták ballagásán, a sárguláson éppúgy, mint a környékbeli szüreti fesztiválokon, a vadász évad megnyitó ünnepségén. A korábbi hagyományokhoz híven az utóbbi időben két országos díjugrató versenynek adott otthont az Egyetem lovaspályája, 2005-ben pedig a Vas Veszprém Zala megyei díjlovaló bajnokság II. fordulóját rendeztük hagyományteremtő szándékkal. Az elkövetkező években a régiós díjlovagló bajnokság, valamint 2010-től a Zala megyei gyermekügyességi bajnokság fordulóit rendezzük meg. A dílovagló verseny 2011. óta, a 100 éve született híres hazai díjlovas és edző, Lovasiskolánk egykori vezetője tiszteletére a Magyar Imre emlékverseny nevet kapta.

2008. óta Lovasiskolánk a ménesgazda felsőfokú szakképzés gyakorlati bázisa. A közel 120 nappali és levelező tagozatos hallgató igényeit a felújított istálló és a 2010. szeptemberében elkészült négyévszakos talajú lovaglókarám biztosítja.

2010. június 8-12 között zajlottak le nagy sikerrel az első végzős évfolyam záróvizsgái. Az sok-sok évtized után újraindított lovas képzésnek Lovász Ákos ménesgazda fából készült szobra állít emléket, mely a lovasiskolában látható. A szoborhoz Hegedűs Péter ménesgazda írt verset "Jelbe írva" címmel.

 

 

Reméljük a lovasiskolánk a jövőben is egyre színvonalasabban elégíti ki hallgatóink és vendégeink igényeit, üde szintfoltja lesz Keszthely és az Egyetem életének.

 

 

 

 

Szövegdoboz: