Üdvözöljük az Idegennyelvi Lektorátus honlapján!

 

A Georgikon, Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett az idegennyelvek ismeretére, tanítására és a magyar tudományos szaknyelv „pallérozására”. Maga az alapító - a magyar mellett - számos európai nyelven jól beszélő Festetics György gróf is bizonyíthatóan olvasott a magyaron kívül franciául, németül, latinul és angolul is. A Georgikon első francia, angol és olasz nyelvtanára az 1821/22-es tanévben foglalta el katedráját Keszthelyen.

A mai Idegennyelvi Lektorátus az ötvenes évek második felében alakult. Az akkor mindenütt kötelező orosz nyelv oktatása mellett, egyre növekvő hangsúlyt kaptak a nyugati nyelvek, az angol, a német és a francia is. A lektorátus munkáját huszonöt éven keresztül irányító Vári Andor vezetésével az egység aktívan bekapcsolódott a nyelvoktatás korszerűsítésébe. Az agrár-felsőoktatási intézmények között először Keszthelyen létesült nyelvi laboratórium.

A lektorátus jelenleg nemcsak általános nyelvórákat kínál a középfokú nyelvvizsgával még nem rendelkező egyetemi alapszakos és a felsőoktatási szakképzés keretében tanulmányaikat folytatót hallgatók számára, de a turizmus-vendéglátás alapszakon tanuló, a mesterképzésben résztvevő, illetve más, a középfokú, általános nyelvismeretet meghaladó nyelvtudásra vágyó alapszakos hallgatók számára az adott képzésnek megfelelő szaknyelvoktatást is biztosít.

A Georgikon Karon tanuló külföldi diákok szintén a lektorátuson ismerkedhetnek meg a magyar kultúra és a magyar nyelv alapjaival. Egységünk ily módon igyekszik segíteni az idegen országokból hozzánk érkező hallagtóknak a Kar „szövetébe” történő integrálódását.

Fontos feladatunk a nyelvvizsgáztatás is. 2000-től az Idegennyelvi Lektorátus nyelvvizsgacentrumként is működik, mely – bátran állíthatjuk – a kistérségen túl, a szomszédos megyékből, sőt szinte az egész Dunántúlról vonzza a viszgázókat.

 

A Georgikon Kar Idegennyelvi Lektorátusán Keszthelyen az alábbi nyelvvizsgák tehetők le:

  • BME általános nyelvvizsga
  • ECL általános nyelvvizsga
  • Origó általános nyelvvizsga
  • KITEX kereskedelmi és idegenforgalmi szaknyelvi vizsga
  • Pannon általános nyelvvizsga
  • Zöld Út gazdálkodási menedzsment, agrár- és környezettudományi, műszaki szaknyelvvizsga.

 

 Kapcsolat

 szie keszthely

8360, Keszthely
Festetics út 7.
8-9. emelet
Tel.: (+36)83/545-286
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.