tek orchidea 20200309Kedves Érdeklődők!

Sok szeretettel invitálunk mindenkit a legközelebbi Táj és Ember Klub alkalomra!

Előadó: Bódis Judit
Cím: Ehető orchideák
Időpont: 2020. március 9. 18 óra
Helyszín: Keszthely, Georgikon Kar, A épület, Xiros

Az orchideák az emberiség számára régóta karizmatikus növények, kertészek, művészek, természetbarátok figyelmének középpontjában állnak és közülük több is a természetvédelem zászlóshajó fajává vált. Azt azonban kevesen gondolják róluk, hogy élelmiszerként is számos felhasználási lehetőségük van, pl. az egyik legdrágább fűszerünk, a vanília is az orchideafélék családjába tartozik. A gumóval rendelkező fajok felhasználása a talajfelszín alatti szervben tárolt tartaléktápanyagokon alapul, melyek energiaforrásként, roboráló szerként és afrodiziákumként is régóta ismertek. A Kárpát-medencében az orchideák ikergumóit ínségeledelként fogyasztották, illetve a szárítás után porrá tört gumóknak vágyfokozó hatást tulajdonítottak és nemcsak az emberek, de a kosok és bakok esetében is hatásosnak vélték. Az előadás során világutazást teszünk és az orchideákkal, mint táplálék- és gyógynövényekkel ismerkedünk majd meg annak tudatában, hogy Magyarországon minden orchideafaj védett, így felhasználásukra nincs lehetőségünk. Emiatt azonban nem kell keseregnünk, hiszen a hazai fajok nem is igazán alkalmasak fogyasztásra.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!