Alapítás:  2013
Jogelőd: Testnevelés Tanszék: 1955, Rekreációs és Sport Tanszék: 2000
Tanszékvezető: Dr. Pintér Ákos, adjunktus
Cím: 8360 Keszthely, Festetics u. 5.
Tel.: (83)545-083, (83)545-084
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Helye: Pethe Ferenc Kollégium épületegyüttesben

A Tanszék rövid bemutatása, története

A Testnevelési Tanszék jelenlegi formájában 2013. július 1.-től működik. Jogelődje a Testnevelés Tanszék 1955-ben alakult meg az akkori Mezőgazdasági Akadémián. Az ezredfordulótól Rekreációs és Sport Tanszék volt az elnevezése. A sportolási lehetőségek biztosításán túlmenően mindvégig az egység feladata a hallgatók fizikai képességeinek fejlesztése, valamint a különböző sportversenyeken, bajnokságokon való versenyeztetése egyaránt. A Tanszék az egyre szélesebb kínálattal bíró szabadidősport mellett a versenysportban való aktív részvételre is ösztönözte/ösztönzi hallgatóit. Korábban a KEGAC sportkörön-, majd a Georgikon Diáksport Egyesületen (GDSE) belül több önálló szakosztály is működött. A hallgatók által szerzett országos és regionális bajnoki címek, válogatottakban való szereplések fémjelzik többek között az egység működését. Az elmúlt néhány évtizedben a Tanszék munkájában a jelenlegi testnevelőkön kívül az alábbi oktatók vettek részt, komoly szerepet vállalva a Georgikon hírnevének sport általi öregbítésében: Kertész Tibor, Molnár Albin, Szabóki Zoltán, Mikó Zsuzsanna, Pém Árpád, Ruip Gyula, Mészáros László, Mészáros Dávid, Sárközi István.

A Tanszék oktatási tevékenységének bemutatása

A Georgikon Karon a képzéstől (FSZ, BSc), szakoktól függően jelenleg 2, illetve 4 félév a kötelező testnevelés időtartama, melyek során a kitűzött követelmények teljesítésével juthatnak aláíráshoz hallgatóink. Az első félévben minden nappali tagozatos hallgató kötelező általános képességfejlesztésen vesz részt oktatóink vezetésével. A második félévtől a még Mészáros László irányítása alatt bevezetésre kerülő szakosított testnevelés keretében a hallgatók érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak az alábbi kínált sportágak közül: lovaglás, atlétika, kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, röplabda, tenisz, asztalitenisz, tollaslabda, floorball, néptánc, vívás, íjászat, aerobic, úszás, kondicionálás, regatta. A szakmai munka a jelenlegi két főállású oktatónk mellett a tavaszi szemeszterekben alkalmazott további 5 fő óraadóval valósítható meg. A sport egészségmegőrző szerepét szem előtt tartva, a fizikai állapot fenntartásához, illetve a már meglévő elváltozások konzervatív kezeléséhez gyógytestnevelés foglalkozásokat is működtet egységünk. Egységünk szerepet vállal különféle túrák megszervezésében és lebonyolításában. A Testnevelési Tanszék elkötelezett az immár másfél évtizedes hagyomány, a Balaton Regatta megszervezésében, valamint hallgatóink evezős versenyekre való felkészítésében is. Az egység dolgozói igyekeznek a hallgatóknak minden segítséget megadni, hogy az egészséges életmódra rászoktassák őket. A Tanszék szervezése által az egyetemek közötti sport rendezvényeket, versenyeket rendszeresen látogatják csapataink, emellett egyéni sportágakban is rajthoz állnak hallgatóink a MEFOB bajnokságokon. A munkát a versenyeken szerzett dobogós helyezések, eredmények is fémjelzik. A Georgikon Karon tanuló külföldi hallgatókat is ösztönözzük továbbá a sportolásra. A hallgatók mellett dolgozóinknak is van lehetősége a testedzésre a Karon. Örömteli, hogy egyre többen látogatják az atlétika pályát egyetemi polgáraink közül is. Heti rendszerességgel működik a dolgozói asztalitenisz és teremfoci, időszakosan pedig a dolgozói gyógytorna. A Testnevelési Tanszék kezelésében lévő fedett létesítményeket tekintve egy tornaterem, egy kardió-terem, egy kondicionálóterem és egy evezős ergó-terem áll rendelkezésünkre. Emellett kültéri labdarúgópálya, atlétikapálya, 2 db salakborítású teniszpálya, salakborítású röplabdapálya, íjászpálya, aszfaltos kézilabdapálya és 2 db aszfaltos kosárlabdapálya szolgálja a sportoló egyetemi polgárainkat. A tavasztól őszig terjedő időszakban a Kar vízi telepén is lehetőség nyílik további sportolásra hallgatóknak, dolgozóknak egyaránt.

A Tanszék munkatársai

Név Beosztás Telefon E-mail
Fauzer Ferencné ügyintéző 5083 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Pintér Ákos adjunktus, tanszékvezető 5084 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ollári Béla testnevelő tanár 5084 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Csonka László kisegítő alkalmazott    
Somogyi András segédmunkás    


Képgaléria

Keresés

Bejelentkezés

Kapcsolat

logo.jpg

PE Georgikon 
Kar

8360, Keszthely
Deák Ferenc u. 16.
Tel.: (+36)83/545-000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

GPS "A" épület:
46.765148,17.24021
GPS "D" épület:
46.749639,17.24051