Alapítás: 2006. január 1.
Jogelőd: Matematika Tanszék, Statisztika és Informatika Tanszék, Számviteli Tanszék
Tanszékvezető: Hegedűsné dr. Baranyai Nóra egyetemi docens
Cím: 8360 Keszthely Deák Ferenc u.16.
Postacím: 8360 Keszthely Pf. 71.
Telephelyek: A épület (Deák Ferenc u. 16.)
Diákcentrum (Pethe Ferenc utca 7.)

A Tanszék története, szervezeti felépítése:

A Gazdaságmódszertani Tanszék három - korábban önálló - oktatási szervezeti egység egyesülésével jött létre. Az oktatást végző munkatársak létszámát tekintve a Kar egyik legnagyobb oktatási szervezeti egysége. Az egyesült tanszékek közül a Matematika Tanszék - különböző elnevezésekkel, egyesülésekkel és szétválásokkal - több évtizedes múltra tekinthet vissza. A másik két tanszék önálló szervezeti egységként 1999-ben jött létre. Az ezt követő hat év alatt a Statisztika Tanszék négy átszervezést élt át, amelyek során 2001-ben megalakult e tanszéken az Informatika Csoport.

A Gazdaságmódszertani Tanszéken - szakmai kompetenciák alapján - három nem önálló tanszéki csoport működik:

  1. Informatika Csoport (csoportvezető: Dr. Busznyák János)
  2. Matematikai és Statisztika Csoport (csoportvezető: Zemankovicsné dr. Hunkár Márta)
  3. Számviteli Csoport (csoportvezető: dr. Urfi Péter)

A Tanszék oktatási tevékenysége

A Tanszék a Kar valamennyi szakán oktat az alapozó tárgyak körébe tartozó alkalmazott matematikai és számítástechnikai-informatikai ismereteket, továbbá gazdasági alapozó tantárgyként statisztikai és számviteli ismereteket.

A Tanszék további feladata bizonyos mérnöki szakokon az operációkutatás és biometria tantárgyak oktatása (Matematikai Csoport), az alkalmazott informatika körébe tartozó ismeretek oktatása különböző elnevezésű tantárgyak – digitális képfeldolgozás, távérzékelés, mobil kommunikáció, programozás - keretében (Informatika Csoport), a gazdasági statisztika, a háztartás-gazdaságtan tantárgyak oktatása (Statisztika Csoport), valamint a differenciált szakmai ismeretek keretében különböző számviteli tantárgyak és a számviteli tantárgyakhoz kapcsolódó, ügyviteli, számvitel-szervezési ismeretek oktatása (Számviteli Csoport).

A szakmérnök-képzésben a Minőségügyi Szakmérnök Szakon a matematikai statisztika és a minőségügyi statisztika tárgyakat a Matematikai és Statisztika csoport, Talajtani Szakmérnök szakon a növényvédelmi informatika tárgyat az Informatikai csoport oktatja. A PhD képzésben az adatgyűjtés és elemzés módszertana című tárgy keretében felsőbb matematikai ismereteket, valamint az agrárvállalkozások számviteli sajátosságai című tárgyak keretében magas szintű informatikai és számviteli ismereteket kapnak a doktoranduszok.

Az egység oktatói több doktori iskola munkájában vesznek részt témavezetőként és oktatóként.

A Tanszék keretei között fejtik ki tevékenységüket az Informatikai Statisztikus és Gazdasági Tervező Szak (FSz), a Gazdasági Agrármérnöki szak (MSc) valamint az Informatikus és Szakigazgatási Agrármérnöki Szak (BSc) szakvezetői.

A Tanszéken nagyszámú szakdolgozat és diplomadolgozat készül.

Kutatási területek

Matematikai modellezés agronómiai, valamint agrárgazdasági kutatások támogatására. A kísérletek és megfigyelések értelmezéséhez nélkülözhetetlen biostatisztikai elemzés, az összefüggések feltárását megalapozó módszertani fejlesztés. Az agroökoszisztéma szimulációs modellekkel történő kutatása, egyes folyamatok összhatásainak rendszerszemléleten alapuló feltárása. Esettanulmányok készítése a mezőgazdaság különböző területeiről. (Matematikai Csoport)

Távérzékeléssel /légi- és űrfelvételek/ nyert információk feldolgozása digitális képfeldolgozás alkalmazásával. Háromdimenziós valósághű vizuális modellek létrehozása ökológiai folyamatok szimulációjára. Mobil kommunikációs vizuális rendszerek fejlesztése és gyakorlati alkalmazása. Interaktív oktatási rendszerek fejlesztése. (Informatika Csoport)

Korszerű statisztikai módszerek alkalmazása a regionális egyenlőtlenségek elemzésében. Az agrárgazdaság strukturális átalakulásának területi összefüggései. Az agrárinformációs rendszer EU harmonizációja. Gazdasági idősorok elemzése, a vizsgálat módszertani fejlesztése. Külkereskedelmi folyamatok versenyképességi szempontú vizsgálata. (Statisztika Csoport)

Vezetői számvitel a mezőgazdaságban. Költséggazdálkodás az agrárgazdaságban. Mérlegelemzés. Számviteli és vállalatgazdasági kategóriák harmonizációs problémái. A környezeti számvitel alkalmazási lehetőségei a mezőgazdaságban. A mezőgazdasági számvitel fejlődése a XIX. századtól napjainkig. Vállalati információs rendszerek. (Számviteli Csoport)

A tanszéki csoportok elérhetősége, belső lapjai:

Név Beosztás Telefonszám E-mail cím
Németh Jánosné ügyviteli alkalmazott 5391 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Matematika és Statisztika csoport

Helye: A épület II. emelet

A csoport munkatársai:

Név Beosztás Telefonszám E-mail cím
Zemankovicsné dr. Hunkár Márta egyetemi docens 5127 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Menyhárt László tanársegéd 5351 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hegedűsné dr. Baranyai Nóra egyetemi docens 5179 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Poór Judit egyetemi docens 5357 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A csoport belső oktatási és egyéb dokumentumai

Informatika csoport

Helye: Diákcentrum

A csoport munkatársai:

Név Beosztás Telefonszám E-mail cím
Dr. Busznyák János egyetemi docens 5274 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Csák Máté egyetemi adjunktus 5275 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hegedűs Géza egyetemi adjunktus 5272 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Németh Szabolcs tanszéki mérnök 5035 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A csoport belső oktatási és egyéb dokumentumai

Számviteli csoport

Helye: A épület I. és II. emelet

A csoport munkatársai:

Név Beosztás Telefonszám E-mail cím
Ábel Ildikó adjunktus 5380 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. habil Urfi Péter egy. docens 5375 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A csoport belső oktatási és egyéb dokumentumaiKépgaléria

Keresés

Bejelentkezés

Kapcsolat

logo.jpg

PE Georgikon 
Kar

8360, Keszthely
Deák Ferenc u. 16.
Tel.: (+36)83/545-000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

GPS "A" épület:
46.765148,17.24021
GPS "D" épület:
46.749639,17.24051