Alapítás: 2003. január 1.
Tanszékvezető: Dr. Anda Angéla egyetemi tanár
Cím: 8360 Keszthely, Festetics u. 7.
Tel.: (+36) 83/545-001
Helye: D. épület

A Tanszék tevékenységének bemutatása

A tanszék feladata a vízgazdálkodással és a meteorológiával kapcsolatos ismeretanyagot tartalmazó tantárgyak oktatása. 2001-től az egységhez tartozik az Agrometeorológiai Kutatóállomás, melyen az adatgyűjtésen kívül számos speciális kutatómunka is folyik.

A tanszék kutatási területei

  • Öntözési időpont előrejelzés
  • Szárazságtűrés vizsgálatok (kukorica, paradicsom, burgonya)
  • Állományklíma vizsgálatok kukoricában és nádasban
  • Mikroklíma szimulációs modellezés
  • Globális felmelegedés hatásának vizsgálatai
  • Evapotranszspiráció mérése termesztett növényeken és a Balaton, illetve a Kis-Balaton növényállományán
  • Keszthelyi-öböl párolgása
  • Jégverés kártétel növényre gyakorolt hatásai
  • Esőszimulátoros vizsgálatok
  • A meteorológiai tényezők hatása a Keszthelyen üzemelő szennyvíztelep működésére

Az egységnél a jogelőd Tanszéken elkezdett téma szerves folytatásaként immár 1989 óta öntözési időpont meghatározására szolgáló kísérleteket végzünk. Az öntözés előrejelzésére a távérzékelés egy speciális, talajról végrehajtott formáját, az infravörös termometriát alkalmazzuk. A meteorológiai elemek és a mért állományhőmérséklet alapján számolt vízstressz-index kritikus határértéket meghaladva jelzi a növény víz iránt igényét. Az eljárás új, legtöbbször számítógépes irányítással ellátott rendkívül víztakarékos módszer, mely kiterjedten alkalmazott a világ fejlett mezőgazdasági termeléssel foglalkozó területein.

Az öntözött állományok sajátos mikroklíma alakulását méréssel és modellezéssel egyaránt évek óta követjük nyomon. Az általunk használt eredeti mikroklíma szimulációs modellt Goudriaan (1977, 1994) készítette. Az adaptálás során a modell alap-egyenleteit, tekintettel annak fizikai voltára, nem érintettük, viszont néhány felhasználóbarát átalakítást végeztünk (adatbevitel, megjelenítés stb.). Külön vizsgálat tárgyát képezte a futtatáshoz szükséges, az állomány felett elhelyezett automata meteorológiai állomás kiváltási lehetősége a standard körülmények között végzett megfigyelés adataival. A modellezéssel nemcsak a mikroklíma elemeit, hanem számos egyéb, nehezen közelíthető növényi paramétert pl. fotoszintézis intenzitás, sztóma ellenállás stb. is megpróbálunk előállítani, s a kutatás szolgálatába állítani.

A kari K+F feladat során a jégverés növényre gyakorolt növényélettani hatásait modelleztük. A jégverés kártételét az eddig nem vizsgált párolgás és növényhőmérséklet alakulásának tükrében elemeztük. A jégverés-párolgás kapcsolatról megállapítottuk, hogy rendkívül összetett, egyetlen adattal nem is közelíthető (időjárás-függés). A mechanikai kártételt kiegészítettük a hideg-hatás vizsgálatával is. Az elemzéshez a növény vízállapotának becslését vízpotenciál mérésekkel egészítettük ki.

A vízpotenciál mérést egyéb kísérletekben is használjuk. Eddig eredményesen alkalmaztuk N trágyázási, hibrid összehasonlító és sűrítési kísérletekben, továbbá burgonya vonalak stressztűrésének becslésére is.

A globális felmelegedés hatásainak vizsgálata a növények életfolyamataira, mikroklímájára különösen jelentős. A felmelegedés lokális hatásait szimulációs modellezéssel közelítjük.

A keszthelyi meteorológiai állomás 1871 óta működik folyamatosan. A léghőmérséklet és csapadék adatsor elemzése képezi az egyik kutatási témánkat.

A Tanszék 2001 óta üzemelteti a Tanyakereszten elhelyezett Meteorológiai Kutatóállomást, mely részben a meteorológiai hálózat aktív része, s az 1970-es évek óta a növények vízháztartásával kapcsolatos kutatások helyszíne is. A talajba helyezett 24 db kompenzációs Thornthwaite-féle evapotranspirométer a Dunántúlon jelenleg már egyedüliként szolgálja az állományok párolgásának meghatározását. Az egyéb növény-víz kapcsolat feltárására irányuló megfigyeléseknél az evapotranspirométerek folyamatos kutatási háttérként szerepelnek.

Jelenlegi projektjeink:

"Tudományos képzés műhelyeinek támogatása a Pannon Egyetemen" című TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0025 azonosító számú pályázat, Állat- és Agrárkörnyezet-tudományi Doktori Iskola alprojekt

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0064 azonosító számú „Az éghajlatváltozásból eredő időjárási szélsőségek regionális hatásai és a kárenyhítés lehetőségei a következő évtizedekben” című pályázat, Szélsőséges időjárási események hatása a felszíni vizekre elnevezésű alprojekt

Jelenleg 3 fő nappali tagozatos és 1 fő levelező PhD hallgató kapcsolódik be a tanszék kutató munkájába.

Befejezett projektjeink:

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0032 „Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzésekre”.

TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0003 „Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban”.

A tanszék oktatási területei

A tanszéken minden oktatási szinten részt vesz a képzésben az FSZ-től a doktorképzésig. Az aktuális kurzuslista a honlapunkon megtekinthető. A tanszék gondozza a környezetgazdálkodási agrármérnök BSc-t és MSc-t, valamint a hulladékgazdálkodási technológus FSZ-t. Szükség szerint veszünk részt a szakmérnöki szakok képzési programjában.

PhD szinten oktatást főképpen a Környezettudományok területén végzünk (víz és levegő, valamint növényre irányulóan). Az Állat- és Agrárkörnyezet-tudományi Doktori Iskola vezetője Dr. Anda Angéla, egyetemi tanár.

Évente változó létszámú, de általában 10-nél több hallgató készít szakdolgozatot egységünknél. A TDK munka eredményes, mivel több országos szintű helyezés is született a helyben készített beadványokból.

Jelenleg 1 fő nappali tagozatos és 1 fő levelező PhD hallgató kapcsolódik be a tanszék kutató munkájába.

Tanszéki honlap

A Tanszék munkatársai:

Név Beosztás Telefonszám Belső E-mail
Dr. Anda Angéla tanszékvezető, egyetemi tanár 83/545-149 5149 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Kucserka Tamás adjunktus 83/545-065 5065 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Pintér Ákos adjunktus 83/545-091 5091 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Soós Gábor tanársegéd 83/545-001 5001 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Liska Dávid tanszéki mérnök 83/545-091 5091  
Simon Brigitta tanszéki mérnök 83/545-065 5065 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Farsang Sándorné tanszéki ügyintéző 83/545-001 5001 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.